Vrijwilliger coördinatoren van Avoord aan het woord
Monique en Ancella: "Het is de kunst om een vrijwilliger te koppelen aan een rol waardoor de vrijwilliger, maar ook de bewoner blij is"
Waarom kiezen zorgverleners voor een baan in de zorg? Wat drijft hen? En welke uitdagingen ervaren ze? Verschillende medewerkers van Avoord vertellen over hun baan, hun ambities en de bijzondere dingen die ze meemaken op de werkvloer. Vandaag zijn Monique Broeren en Ancella Knoop aan het woord. Zij zijn Coördinator vrijwilligers en welzijn bij Avoord.
De functie Coördinator vrijwilligers en welzijn is veelzijdig, vertellen Monique en Ancella: “Naast het inschrijven en plaatsen van vrijwilligers op de juiste plek hebben we ook veel aandacht voor welzijn. We bieden een luisterend oor voor de vrijwilligers zodat ze even hun ei kwijt kunnen. Daarnaast zijn we ook betrokken bij het organiseren van acties zoals NLdoet, Praatje met een taartje en het Bruin Café. Wat we ook doen, ons doel is onze bewoners een fijne dag te bezorgen.
Daar doe je het voor
In de Week tegen Eenzaamheid was er aandacht voor de actie Praatje met een taartje. “Door je op te geven ging je met een gebakje langs een alleenstaande oudere bij Avoord om een praatje te houden. Dat was een groot succes! Negen mensen vonden het zo’n fijn moment dat ze zijn blijven plakken als vrijwilliger en gaan nu regelmatig langs voor een praatje. De waardering die je van de vrijwilligers én bewoners krijgt, daar doe je het voor”, vertelt Monique enthousiast.
Mensen zijn boeiend
“Daarnaast is geen dag hetzelfde in deze functie, wat het ook zo leuk maakt. Je hebt met mensen te maken en ik vind mensen boeiend. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Het is dan ook de kunst om een vrijwilliger te koppelen aan een rol waardoor de vrijwilliger, maar ook de bewoner blij is. Dan heb je een win-winsituatie en je draagt daarmee echt bij aan het levensgeluk van iemand”, zegt Ancella.
Monique: "Er zijn vrijwilligers die al een lange tijd verbonden zijn aan Avoord, en daar zijn wij heel blij mee! Wij vinden waardering voor onze vrijwilligers dan ook erg belangrijk en we zetten ons daar ook voor in. Waardering uiten hoeft niet altijd in de vorm van een presentje want een schouderklopje of bedankje is vaak al genoeg vinden de vrijwilligers.”
Sociale contacten
“Ik haal energie uit de sociale contacten die ik met mensen heb. Op weg naar huis kom ik bekenden tegen vanuit mijn werk en ook als ik wandel in de polder. Mijn kinderen denken daar soms iets anders over, die zeggen dan “Ik ga nergens meer naartoe met jou, want dan worden we altijd aangesproken”, zegt Ancella lachend. “We hebben heel veel plezier in ons werk en hopen het nog lang te blijven doen!”
Wil je ook vrijwilliger worden bij Avoord en je steentje bijdragen? Monique: “Kom gezellig eens een dagje meelopen! Dan laten we je alle mogelijkheden zien, want er kan meer dan je soms denkt!” Kijk voor meer informatie op https://www.avoord.nl/vrijwilliger-worden
Bron: Avoord
(artikel via linkedinpagina van Avoord)
Of bekijk hier de openstaande vacatures van Avoord op zundertvoorelkaar.
huiskamer vrijwilligster
Huiskamer vrijwilligster Josepha Huiskamer vrijwilligster Josepha aan het woord Huiskamer Achtmaal: 'Ik geniet van het contact met de bezoekers' Achtmaal - Ontmoeting, gezelligheid en contact. Daar draait het om bij de Huiskamer Achtmaal. Deelnemers, vrijwilligers en medewerkers van vierden het 12,5 jaar jubileum van het ooit door Stichting Welzijn Zundert (SWZ) in het leven geroepen initiatief. Nu valt de huiskamer onder Surplus Welzijn. Josepha Vermeiren draait al sinds de start van de Huiskamer Achtmaal mee als vrijwilligster en viert daarmee ook persoonlijk een 12,5 jarig jubileum. 'Met mijn moeder, die heel oud is geworden, heb ik altijd veel leuke dingen gedaan. Na haar overlijden miste ik het contact met ouderen. Nadat ik een informatieavond had bezocht, leek het destijds nieuwe inititief Huiskamer Achtmaal mij wel leuk en heb ik me als vrijwilligster aangemeld. In het begin organiseerde de zorgaanbieder Avoord de activiteiten, in samenwerking met SWZ. Dat was fijn: alles stond klaar, de vrijwilligers konden zó met de activiteiten aan de slag. Door bezuinigingen echter werd het aantal uren vanuit Avoord steeds verder afgebouwd en moesten wij als vrijwilligers uiteindelijk zelf de activiteiten gaan houden en hiervoor op de inkopen doen. Wat dat betreft is er veel op de schouders van de vrijwilligers terechtgekomen. Ik vind het vrijwilligerswerk echter harstikke leuk. Je bouwt toch een band op met de bezoekers. Die worden overigens steeds ouder. De oudste is nu 96 jaar, de jongere bezoekers zijn al halverwege de tachtig. Soms zie je bezoekers achteruit gaan: dan zijn ze niet meer zo helder of lichamelijk niet meer in staat om te komen. En we hebben natuurlijk te maken met overlijdens. Ook dat is niet altijd gemakkelijk. Ik geniet echter van het contact met de bezoekers. Hen een gezellige dag bezorgen, daar draait het om. Soms moppert er wel eens iemand, maar ze komen hier blij binnen en gaan dan ook weer blij weg. Ze leven er echt naartoe. De vrijdag is wat dat betreft heilig.'' bron: Zundertse bode - Addo Sprangers - 18 april 2023 Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal